THT - Bassoradiossa

THT ry:n puheenjohtaja Kari Laurila oli Bassoradiossa 29.6.2012 AIHEENA TYÖ - KUUNTELE TALLENNUS TÄSTÄ
, Truths & Rights oli Riku Rantalan ja Tuomas "Tunna" Milonoffin juontama ohjelma Basson iltapäivässä joka oli perjantaina klo 15–18.
"Ei Suomessa ole pula työvoimasta(=valhe) vaan halpatyövoimasta ja orjista". Olen antanut itsestäni sen kuvan, että olen köyhien ja syrjäytyneiden puolestapuhuja. Pakko myöntää, että enemmänkin voisin tehdä. Jaan myös toisten kirjoituksia luvalla yms. Katso blogi listaani jossa paljon apuja. Totuus koskee.

tiistai 15. tammikuuta 2013

Työttömyysetuus ja osa-aikatyö - Työttömät ilahtuivat 300 euron tienestiehdotuksesta

Laitan tähän tämmöisen kirjoituksen tännekkin jos tästä on hyötyä ja tietoa mistä on kyse.

sakutimonen @ Tiistaina, Tammikuun 15. 2013
Keskustan kansanedustaja Kimmo Tiilikainen ehdotti, että työttömät voisivat ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman että sillä olisi vaikutusta työttömyysetuuteen. Tämä on niin järkevä ehdotus, että sitä ei luultavasti tulla koskaan toteuttamaan.

Nykyinen tilanne on osa-aikatyön vastaanottamisen suhteen järjetön. Jokaisesta ansaitusta eurosta on tehtävä tarkka tili ja kaikki ansiot vaikuttavat työttömyysetuuteen. Byrokratiasta aiheutuu lisäksi sellainen viive, että pahimmassa tapauksessa pöydästä pääsee loppumaan leipä. Työttömysetuuden käsittely viivästyy eikä osa-aikaisesta työstä saatu palkka riitä elämiseen. Lisäksi vaatii melkoista laskutaitoa selvittää etukäteen ansion vaikutus työttömyysetuuteen.

Tiilikaisen ehdotus herätti myös kaikki työttömiä laiskoina lurjuksina pitävät. Oikein lehtiuutisiin on etsitty sellaisia työttömiä, jotka ylimieleisen oloisesti ilmoittavat kieltäytyvänsä osa-aikatyöstä joka tapauksessa. Saman rahan kun saa ihan vaan kotona lekottelemalla.

Nämä haastatellut työttömät ovat erehtyneet pahan kerran tai sitten toimittajat ovat keksineet jutut omasta päästään. Osa-aikaisestakaan työstä ei niin vain kieltäydytä ilman seuraamuksia.  Oikeus kieltäytymiseen on säädelty tarkasti laissa. Työttömysturvalain 2a luvun 5 §:n 1 momentti sanoo asiasta näin:

Henkilöllä on pätevä syy kieltäytyä vastaanottamasta hänelle tarjottua osa-aikatyötä silloin, kun työstä maksettava palkka ja hänelle mahdollisesti maksettava soviteltu työttömyysetuus työmatkakustannusten ja muiden työn vastaanottamisen aiheuttamien kustannusten vähentämisen jälkeen jää pienemmäksi kuin hänelle muutoin maksettava työttömyysetuus.

Työstä voi siis kieltäytyä vain siinä tapauksessa, että työstä saatu palkka on pienempi kuin työttömyysetuus. Kun ajatellaan vaikkapa työmarkkinatuen pienuutta, niin sen alle menevä palkka on jo suoranaista pilkantekoa. Kukaan järjissään oleva ei ota sellaista työtä vastaan. Paitsi tietysti siinä tapauksessa, että sekin vähäinen raha olisi suoraa leivänjatketta.

Lähde : http://sakutimonen.blogit.fi/tyottomyysetuus-ja-osa-aikatyo/

Laitan tähän tämmöisen , siis saakin nyt tehdä "normaalitöitä alle 300€/kk" mutta en nyt tästä kirjoita enempää tänne. Sanon suoraan kuten aina nykyään viimoiset vuodet että tämä byrokratia on aivan perseestä ja syvältä jolla työttömät työllistää hirveetä koneistoa.

Jos toiset ei auta toisia ei näistä ota Erkkikään selvää, työttömät monet tietää paljon enemmän asioista kuin virkmiehet tai jopa ministerit joka huomattu. Mutta sitten taas isomäärä on työttömiä jotka eivät tiedä ja sitten menevät ns. "miinaan" kuin sodassa että siintäs sait paskiainen. Sori jalka sekä käsi meni mutta yritä pärjätä mitä jäi jälelle ja tämä on tarkoittaa just sitä mitä kukin ajattelee tuista.

Iltalehti kysyi työttömiltä, innostuisivatko he Kimmo Tiilikaisen ehdottamasta mahdollisuudesta ylimääräisiin tienesteihin ilman vaaraa korvausten pienentymisestä.

Avaus koettiin ilmeisen tärkeäksi ja vastauksia tuli satoja. Työttömät myönsivät töiden jääneen monesti tekemättä byrokratian kapuloiden ja kannattamattomuuden vuoksi. Monet työttömät purkivat turhautumistaan siitä, että töiden paiskimisesta saa saman korvauksen kuin kotiin jäämisestä. Tällöin moni valitsi mielummin työelämästä vetäytymisen, vaikka asia myös harmitti.

Tästä voi lukea lisää Iltalehdestä. ja laitan muutaman kommentin tähän.

- Kyykytystä
Olen pienellä työkyvyttömyyseläkkeellä.Tein työtäni kotihoidossa. Olisin halunnut "keikkailla"muutamana päivänä kuukaudessa, mutta Kela haluaa joka eurosta tilitykset ja tarkastaa asumistuen, eli vähentää sitä sen mukaan mitä tienaat. En jaksa veivata puoleen ja toiseen lappua sinne ja toista tänne. Silloin ei itse tiedä asioistaan mitään. Ei siis mitään järkeä. Järkeä pitäisi olla, ei muutama lisäeuron hankkiminen voi vaarantaa Kelaa.

- Katariina
Tein kuukauden pätkän töitä, jonka johdosta menetin 4 kuukauden toimeentulotuen. Oli viimeinen kerta kun otan pätkätöitä vastaan.

- Nujerrettu
Minusta pitäisi saada tienata jonkin verran, itselläni alkaa lomautus pian ja olen tehnyt kaksi tuntia kuukaudessa töitä iltasella liikunnan parissa, joka ei vaikuta mihinkään kokopäivätyön hakuun. Mutta ilmeisesti joudun lopettamaan tuon työn, kun se aiheuttaa niin paljon lisää paperitöitä niin mulle kuin työnantajallekin. Ja voisin tehdä varmaan muutaman päivän tuuraustöitä, mutta eihän se kannata. Näillä laeilla ihmiset laiskistuu ja syrjäytyy työelämästä.

- Työttömyys pelottaa
Olen ollut työttömänä keväästä saakka. Olisi kiva, jos voisi tehdä vaikka viisi tuntia päivässä kahtena päivänä viikossa töitä. Ainut ongelma on tässä se, että Suomen viranomaiset eväävät kaiken tuen, jos teet vähänkin töitä, mikä taas toisi verovaroja valtion kassaan. Tienaan verojen jälkeen huimat 900€ /kk. Siitä kun otetaan asuminen ja muuta pakolliset kulu,t ei sitä paljoa juhlita eikä ostella vaatteita. Tällä hetkellä teen pimeitä töitä, jotta voisin syödä terveellisesti ja saada edes perustarvikkeet. Onko tämä nyt sitten hyvä yhteiskunnalle? Kohta ollaan samassa jamassa kuin Kreikka.

- Ei nimimerkkiä
Minä olen työtön, mutta teen muutaman päivän kuukaudessa töitä. Taloudellisesti en kostu siitä kovin paljon, koska se tulo vähennetään muista tuista. Lisäksi sitten on vielä se hirveä byrokraattinen paperiviidakko, joka pitää aina käydä läpi, kun on töissä käynyt. Olisi paljon helpompaa vain olla kokonaan työtön. Todella paljon helpompaa. Mutta valitsen kuitenkin työnteon. En valitse sitä siitä saatavan rahan takia, vaan ihan oman mielenterveyteni takia. Tekee hyvää olla töissä, edes parina päivänä kuukaudessa. Ja sitten kun niihin oikeisiin töihinkin pääsee, niin osa-aikainen työttömyys näyttää paperilla paremmalta kuin kokoaikainen.

- Osa-aikainen työtön
Byrokratiaviidakko estää
Olin vastikään lähes kaksi vuotta työttömänä. Tuona aikana minulla oli useaan otteeseen mahdollisuus tehdä pieniä työkeikkoja, tai vastaavasti osa-aikaista työtä, josta olisi kertynyt työtunteja kuukaudessa 15-40. Eli ei paljon mitään rahallisesti. Mutta juurikin sen turhan byrokratian ja sovitellun päivärahan vuoksi jätin ottamatta töitä vastaan, koska ensinnäkin en olisi hyötynyt palkasta mitään ja toiseksi olisin joutunut keskelle paperivuoria Kelan, liiton ja työvoimatoimiston kanssa. Kannatan ehdottomasti jonkinlaista sallittua kuukausipalkkaa, joka ei vähentäisi asumis- ja toimeentulotukia!

LOPUKSI : Itse en kommentoi mikä olisi oikein, joku sanoo että pitäs olla minimipalkka, nythän ihmisiä voidaan käyttä täysin sätkynukkeina. Eihän OIKEITA TYÖPAIKKOJA LUODA paljoa mihinkään kun saadaan täysin käytettyä hyväksi ihmisiä.   Kukaan ei ole koskaan huolissaan että pitäskö olla maksimipalkka, ei tietenkään koska koko systeemin tarkoitus on KUSETUS oma etumielessä yhteiskunnassa niin Suomessa kuin muuallakin.

Lähde : http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013011416551938_uu.shtml

Laitan tähän loppuun valtionyhtiöinen johdon palkkoja : Alkon 331 380€/vuosi eli mitä enemmän ihmiset ryyppää tai juo viinaa sitä enemmän bisness kannattaa ja palkkaa lisää vastuusta että ihmiset ei vaan juo itseään hengiltään, ja jos juo ihminen onkin itse vastuussa sitten.
Sitten Terveyspuolen johtajat ja virkamiehet taas toivoo että ihmisillä ei olisi sairauksia ja juomista pitäs vähentää. Vitun ristiriitaista paskaa ja tästä maksetaan sitten ihmisille.
SIIS KYSE ON VALTIONYHTIÖISTÄ EIKÄ YKSITYISISTÄ JOSSA ON SUURI ERO.

Lähde : http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1288531656514.html



Ei kommentteja: