THT - Bassoradiossa

THT ry:n puheenjohtaja Kari Laurila oli Bassoradiossa 29.6.2012 AIHEENA TYÖ - KUUNTELE TALLENNUS TÄSTÄ
, Truths & Rights oli Riku Rantalan ja Tuomas "Tunna" Milonoffin juontama ohjelma Basson iltapäivässä joka oli perjantaina klo 15–18.
"Ei Suomessa ole pula työvoimasta(=valhe) vaan halpatyövoimasta ja orjista". Olen antanut itsestäni sen kuvan, että olen köyhien ja syrjäytyneiden puolestapuhuja. Pakko myöntää, että enemmänkin voisin tehdä. Jaan myös toisten kirjoituksia luvalla yms. Katso blogi listaani jossa paljon apuja. Totuus koskee.

lauantai 23. helmikuuta 2013

Ulkomaanmatka - Ankaramman lain mukaan

Laitan tänne myös pari linkkiä jos työtön tekee ulkomaanmatkan. Saku Timosen facebookissa tästä on paljon keskustelua ja alle taas yksi hienoista kirjoituksista Saku Timoselta.

Nyt tämä uusi laki on jo inhimillisempi työttömiä kohtaan koska monen esim. vanhemmat voi asua lähimaissa Virossa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa, Euroopassa jne. Ja työtönkin haluaa matkustella ja olla yhteyksissä toisiin ihmisiin, jos ei ole palkkatöitä niin sitten ei ole mutta elämän pitää jatkua ja jokaisen pyrkiä siintä nauttimaan eikä olla kuin vankilassa kotona jonkun helvetin byrokratian takia.

Matkustella myös työtönkin haluaa eli työttömällä voi olla myös kavereita, sukulaisia tai mitä vaan ulkomailla ja matkat voivat olla lyhyet jopa 2-100km jos asuu rajan pinnassa Suomessa tai Helsingissä jossa lyhyt matka Viroon. Suomella on naapureina Venäjä, Viro, Ruotsi, Norja. Ja lentokoneella lentää 1-3 tunnissa vaikka Eurooppaan ja junalla pääset Suomessa pienen matkan tai bussilla tässä ajassa muuallekkin kotonta. Junalla Lappiin vaikka katsomaan vanhempia menee aikaa helposti kaikkineen riippuen missä asuu voi mennä jopa 16 tuntia kaikkineen ja ulkomaille 10 minuuttia.

Moni ajattelee että yhteiskunta maksaa nämä kaiken työttömälle, paskan marjat työttömät elättää hirveetä määrää ihmisiä on totuus ja toiset vaan rikastuu työttömien avulla, monellehan voi vanhemmat, kutsuja, kaverit tarjota matkat ja kaiken riippuen henkilön taloudellisesta tilanteesta koska korvauksilla ei todellakaan matkusteta paljon mihinkään. Miettikääs että noin 10% töistä hoidetaan työttömillä ja ihme tempputöillä  sekä harjoittelijoilla joista ei makseta edes palkkaa, vuoden alusta näitä kutsutaan "työkokeilijoiksi" :-) .

Jos joku väittää korvauksia isoiksi, eikun heti ottamaan lopputiliä töistä ja elämään tuilla loppuelämä ja antamaan se työpaikka jollekkin köyhälle nuorelle vaikka. Moniko suostuu tähän, en ole kuullut vielä yhtään tapausta että joku luopuu vaikka 4000€/kk työstään ja haluaa elää korvauksilla koska se on niin suuri eikä tarvia tehdä mitään. Näyttäkää nyt esimerkkiä viisaat.

Itse ilmoittauduin kurssille, Sertifioitu perseennuolija jos oppisi jotain, toisaalta kun ei ole atk:sta koulutusta niin se abc-ajokortti koulutus olisi varmaan tarpeen jotta voisi päteä todistuksella ja tuntisi itseni tärkeäksi. Oikeita koulutuksiakin on mutta ne huitsin nevadassa. Kyllähän esimerkiksi 20 vuotta hitsarina ollut vaatii lisäkoulutusta jolloin on tilastoista pois ainaskin. Ja ei sitä asuntoa niin vaan myy monikaan ympäri Suomea






Tämä on virallinen teksti mitä löydetty www.mol.fi sivuilta ulkomaanmatkasta.

Ulkomaanmatka


1.7.2012 alkaen ulkomaanmatka ei ole este saada työttömyysetuutta. TE-toimisto ei seuraa työttömän työnhakijan ulkomaanmatkojen määrää tai kestoa eikä matkasta tai sen ajankohdasta tarvitse ilmoittaa etukäteen TE-toimistolle.

Työttömyysetuuden maksaminen ulkomaanmatkan ajalta edellyttää, että henkilö on matkankin aikana työmarkkinoiden käytettävissä, mm. pitää työnhakunsa voimassa, hakee kokoaikatyötä ja on valmis vastaanottamaan tarjottua työtä ja TE-toimiston palveluita. Ulkomaanmatka ei ole pätevä syy kieltäytyä työstä tai palvelusta taikka keskeyttää palvelu.   

Työnhakija vastaa siitä, että hänet tavoitetaan TE-toimistolle ilmoittamastaan osoitteesta. Työnhakija voi ilmoittaa TE-toimistolle ulkomaanmatkan aikaisen osoitteen, johon työtarjoukset ja muut TE-toimiston yhteydenotot lähetetään.

Toistaiseksi Oma työnhaku –palvelun ulkomaanmatka-osan kysymykset vastaavat 30.6.2012 saakka voimassa ollutta lainsäädäntöä.

Lisätietoja ulkomaanmatkan vaikutuksesta työttömyysturvaan saa työ- ja elinkeinotoimistosta.

Lähde : https://asiointi.mol.fi/ilmi/ohjeet_ilmi_fi.htm#ulkomaanmatka

Ankaramman lain mukaan

sakutimonen @ Lauantaina, Helmikuun 23. 2013
Eilen kirjoitin työttömän tekemästä ulkomaanmatkasta, josta seurasi työttömyysetuuden menetys ja roimat sakot petoksesta. Kummallista tässä tapauksessa näyttää olevan se, että 1.7.2012 voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen lyhyt ulkomaanmatka ei enää vaikuta työttömyysetuuteen. Silti työtön sai rangaistuksen.

Rikosoikeudessa tunnetaan lievemmän lain periaate. Jos laki on muuttunut rikoksen tekohetken ja oikeudessa annettavan tuomion välillä, niin tekijä tuomitaan sen lain mukaan, josta seuraa lievempi rangaistus. Tämän periaatteen mukaan syyte olisi pitänyt hylätä, koska rikosta ei uuden lain mukaan ole tapahtunut.

Työttömyysturvalaki heittää kuitenkin tämän yleisen oikeusperiaatteen romukoppaan. Lain siirtymäsäännöksissä on erikseen säädetty, että vanhan lain aikana tehtyyn ulkomaanmatkaan sovelletaan matkan aikana voimassa ollutta lakia. Tässä tapauksessa vanha ja ankarampi laki toi petostuomion. Tämä räikeästi yleistä oikeusperiaatetta vastaan sotiva linja koskee muitakin viime kesänä Työttömyysturvalakiin tehtyjä lievennyksiä. Vanhoista synneistä tuomitaan edelleen vanhojen lakien mukaan.

Lakiin tehtiin kesällä uusi 2a luku, jossa määritellään seuraamukset työvoimapoliittisesti moitittavasta menettelystä. Vanhan lain mukaan työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisestä seurasi työmarkkinatuella olevalle ikuinen karenssi. Työtön menetti työttömyysetuutensa siihen asti, kunnes oli ollut työssä tai työvoimapoliittisessa toimenpiteessä viisi kuukautta. Käytännössä tällainen ihminen luokiteltiin työmarkkinoiden ulkopuolella olevaksi, joten hänelle ei edes tarjottu työtä eikä koulutusta. Siitä nimitys ikuinen karenssi.

Uusi laki on selvästi inhimillisempi työttömyysetuuden menettämisen eli karenssin suhteen.  Jos henkilö eroaa työstä ilman hyväksyttävää syytä, on karenssi 90 päivää. Työstä kieltäytymisestä seuraa 60 päivän karenssi, työllistämissuunnitelman laatimistilaisuuteen saapumatta jättämisestä 15 päivän, suunnitelman laatimisesta kieltäymisestä 30 päivän ja suunnitelman toteuttamisen laiminlyönnistä 60 päivän karenssi. Työllistymistä edistävästä palvelusta eli käytännössä koulutuksesta tai kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytymisestä seuraa 60 päivän karenssi. Aiemmin näistä kaikista sai työmarkkinatuella oleva armotta viiden kuukauden työssäolovelvoitteen.

Uuden lain 2a luvun 14 §:n mukaan työssäolovelvoite määrätään vasta kuuden kuukauden sisällä tapahtuvasta toistuvasta kieltäytymisestä. Myös työssäolovelvoite on lyhentynyt; nyt työmarkkinatuelle pääsee uudelleen jo 12 kalenteriviikon työssä tai koulutuksessa olon jälkeen. Parannusta on siis tapahtunut, mutta entäpä ne vanhat synnit?

Ne löytyvät lain siirtymäsäännöksistä ja siellä räimitäänkin märällä rätillä korville niitä, joille on määrätty ikuinen karenssi ennen uuden lain voimaantuloa. Se nimittäin säilyy entisellään. Jos henkilölle on määrätty viiden kuukauden työssäolovelvoite yhden ainoan kieltäytymisen perusteella ennen 1.7.2012, nin velvoite säilyy viitenä kuukautena uudesta lievemmästä laista huolimatta.

Vielä epäoikeudenmukaisemmalta tuntuu niiden kohtalo, joille on määrätty työssäolovelvoite juuri ennen uuden lain voimaantuloa. Jos henkilön katsottiin kieltäytyneen työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä vaikkapa perjantaina 29. kesäkuuta 2012, niin häneen sovelletaan edelleen vanhaa lakia, vaikka karenssipäätös tietenkin on tehty vasta aikaisintaan maanantaina 2. heinäkuuta. Uudesta lievemmästä laista huolimatta sovelletaan vanhaa ja ankarampaa lakia.

Ihan sama tilanne on silloin, jos henkilö on aloittanut koulutuksen tai kuntouttavan työtoiminnan kesäkuussa, mutta keskeyttänyt sen heinäkuussa. Taas sovelletaan vanhaa lakia ja työssäolovelvoite on viisi kuukautta. Heinäkuussa alkaneen kurssin tai kuntouttavan työtoiminnan keskeyttäjä selviää samasta synnistä pelkällä 60 päivän työmarkkinatuen menetyksellä. Kautta linjan siirtymäsäännökset on laadittu siten, että vanhaa lakia sovelletaan aina, kun se suinkin on mahdollista.

Näin varmistetaan se, että aiemmin systeemistä ulos heitetyt eivät ryömi sinne takaisin. Vähät siitä, että samalla on luotu ihan uusi ja koko oikeusjärjestelmän vastainen ankaramman lain periaate. Tätä voisi luonnehtia jo maassa makaavan potkimiseksi.

Onhan siirtymäsäännöksissä tosin armahduspykäläkin. Vanhan lain mukaan viiden kuukauden työssäolovelvoitteen eli ikuisen karenssin saaneet pääsevät takaisin työmarkkinatuelle 1.1.2017, jos ovat vielä hengissä.

Työttömyysturvalain siirtymäsäännökset ovat muuten lievemmän lain periaatteen vastaisuuden lisäksi niin sekavaa ja kapulakielistä luettavaa, että niiden kirjoittajalle pitäisi antaa piiskaa paljaalle perseelle julkisella paikalla. Niin pitäisi tehdä myös ne hyväksyneille kansanedustajille. Siirtymäsäännöksillä käsketään sittipörriäistä pysymään siellä sontakikkareen alla eikä pyrkimään ihmisten joukkoon.

Lähde : http://sakutimonen.blogit.fi/ankaramman-lain-mukaan/

Ei kommentteja: